Open monumentendag

Op de middag van Open Monumentendag zijn we te gast in de Onze Lieve Vrouwekerk te Vlissingen.
In afwisseling met de zanggroepen Afriko (o.l.v. Frans de Hair) en Droezjba (o.l.v. Elena Berdnikova) geven we in deze mooie kerk een inloopconcert.
De goede akoestiek zal onze liederen extra tot hun recht laten komen.

Terwijl u van de koorzang geniet kunt u de kerk bewonderen. Er is een tentoonstelling van kerkelijke gebruiksvoorwerpen Ook kunt u kennis nemen van de geschiedenis én de verbouwplannen van de kerk.

Voor koffie en thee wordt gezorgd.

28 juni – Open Repetitie

Onder de indruk van onze muziek? Overweeg je mee te zingen?
Kom dan donderdag 28 juni naar de open repetitie.
Proef de sfeer, beleef de indrukwekkende Slavische kerk- en volksmuziek van binnenuit.

7 nieuwe leden gingen jou dit jaar al voor.

Aspirant-leden krijgen op diverse manieren ondersteuning bij stemvorming, repertoirestudie en uitspraak.

Je bent welkom in de Adventkerk, Kerklaan 19 te West-Souburg. De aanvang is half acht.

Terugblik Paas- en lenteconcert

Een mooi concert op een bijzonder moment. Terwijl wereldwijd in de Orthodoxe kerken Pasen gevierd werd zongen ook wij de liederen die daar in de diensten ten gehore werden gebracht. En zoals het Orthodoxe Paasfeest een omslag kent van ingetogen naar uitbundig, zo verliep ook ons concert: we sloten af met een opgetogen bruiloftslied.

De sfeer van dit concert werd versterkt door de bijzondere locatie: de prachtige Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Ook nu werden koor en publiek daar weer uiterst gastvrij ontvangen.

Zowel in repertoire als in samenstelling was er grote afwisseling. Het mannenkwartet Droesjba zong (o.l.v. Elena Berdnikova) enkele liederen waarbij je muzikaal kon wegdromen en zowel het vrouwen-dubbelkwartet als het kleinkoor bracht een tweetal liederen ten gehore. We zijn er trots op dat er binnen ons koor zoveel muzikaal talent huist, veelal tot ontwikkeling gebracht door onze dirigent, Emilia tabachnik-Li.

12 april Open Repetitie

In april gaan we een nieuwe frisse koers uitzetten.
Als eerste stap houden we donderdag 12 april een open repetitie. Kom ook proeven van de indrukwekkende Slavische kerk- en volksmuziek.

U bent welkom in de Adventkerk, Kerklaan 7 te West-Souburg. De aanvang is half acht. Vooral sopranen zijn meer dan welkom.

Terugblik huiskamerconcert

Zondag 22 oktober musiceerde het kleinkoor van Srétenieje in huiskameromgeving.

Dit was een optreden in de reeks ‘Concert bij de Buren Middelburg’, een initiatief van bewoners van de Koepoortstraat/Singelstraat. De bezoekers van de concertjes waren enthousiast; na afloop waren er veel hartverwarmende, positieve reacties. De organisatie sprak van een geslaagd evenement: een honderdtal mensen kreeg low budget een mooie muzikale middag voorgeschoteld.Ook de inzamelingsactie voor de Willie Wonka Villa van Chocolate Lovers had een tevredenstellende opbrengst.

Aankondiging van dit concert…

Erelid Truus Moens overleden

Met verslagenheid vernamen we dat na een kort ziekbed op 18 oktober j.l. ons oud-koorlid en erelid Truus Moens is overleden.
Op 24 oktober mochten we tijdens de ceremonie ter gelegenheid van haar afscheid, via het zingen van enkele liederen, de verbondenheid die we met Truus hadden tot uitdrukking brengen.
Truus zette zich, zoals te lezen valt, jarenlang voor het koor in, met name voor de concertorganisatie. Het zijn echter niet haar verdiensten, maar veeleer haar persoonlijkheid die ons met dankbaarheid aan haar doen terugdenken.

Jos Gabriëlse overleden

Vorige week kregen we bericht dat op 4 september j.l. ons koorlid Jos Gabriëlse was overleden.
Jos was nog maar vrij kort (een jaar) lid van ons koor, maar had daarin een goede plaats verworven. Met veel inzet oefende hij het repertoire, zodat hij al na enkele maanden mee kon zingen tijdens concerten. Jos had duidelijk de intentie om het tweede jaar van zijn lidmaatschap ook mee te helpen bij organisatorische taken. Helaas is hij ons ontvallen.
We zullen ons Jos blijven herinneren als een enthousiaste zanger.

SRÉTENIEJE – een nieuwe spelling

We gaan het schrijven zoals we het zeggen” was jaren geleden de kreet van (taalkundige) vernieuwers. Die droom is na 40 jaar doodgebloed, maar na 20 jaar uitspraakproblemen gaan we dit nu wèl doen met de mooie maar moeilijke naam van ons koor.
We hopen hiermee een stuk onzekerheid weg te nemen bij gastvrouwen (v/m) die ons moeten aankondigen. Vele varianten hoorden we reeds, maar vanaf nu is het dus Sré-te-nie-je. Leg vooral flink de nadruk op die eerste lettergreep en laat de rest er op natuurlijke wijze achteraan komen, met een tikje meer aandacht voor de -nie dan voor de rest. SRÉ-te-nie-je.
Zó klinkt dat dus, ontmoeting in het kerk-slavisch. Even oefenen, en een echte Rus kan het u niet verbeteren. Succes ermee!
En o ja, over ontmoeting gesproken: zien we u binnenkort op één van onze concerten?

Rabobank Clubkas Campagne

Deze maand hadden we een mooie financiële opsteker: deelname aan de jaarlijkse Rabobank Clubkas Campagne leverde ons € 453,66 op.
In totaal namen 372 organisaties deel aan de campagne. Srétenieje eindigde (met 147 stemmers) op de 102e plaats van de ranglijst. Nog ruim in de eerste helft dus. Dank aan iedereen die een stem op het Zeeuws Byzantijns Koor heeft uitgebracht. En dank aan de Rabobank Walcheren Noord-Beveland voor deze ondersteuning.

De tijdlijn

Toen deze website is oktober 2016 online ging bevatte deze alleen actuele informatie.

Inmiddels kunt u ook een deel van onze historie vinden. Kijk hiervoor op de tijdlijn.
Momenteel zijn de jaren 2017 t/m 2014 beschikbaar, maar de tijdlijn wordt regelmatig aangevuld

Keesjan de Bruijne, webmaster