Het koor

ONTMOETING

Srétenieje heet ons koor. Dat is het Russische woord voor ontmoeting. En deze naam geeft de kern van ons koor perfect weer: een ontmoeting tussen Zeeuwse mensen en Russische muziek, tussen Russische dirigenten en Zeeuwse zangers, tussen Zeeuwse zangers en Russische koorleden, tussen koor en publiek, waar ook ter wereld.

ONTSTAAN

Zonder onze eerste dirigente, Emilia Tabatchnik-Li, zou er geen Zeeuws Byzantijns koor bestaan.
Zij nam in 1996 het initiatief om een koor op te richten dat de door haar zo geliefde Russische liturgische muziek zou kunnen zingen. Na een simpele oproep in een regionaal dagblad verschenen er op de eerste repetitieavond 70 zangers die dit initiatief wilden steunen.

SAMENSTELLING

Het koor kent een stabiel aantal leden van ruim 50 zangers. Zo’n 60% daarvan is vrouw en 40% man. Een ideale verhouding om tot een mooie koorklank te komen.

Bijna 2/3 van de leden heeft Zeeuwse roots. De anderen – waaronder enkele Russinnen – zijn ooit in Zeeland neergestreken. In allen zit een stukje Russische ziel verscholen, want alleen daarmee kan deze muziek tot leven gewekt worden.

REPERTOIRE

Het koor zingt vooral 4- tot 8-stemmige werken van Russische componisten. Daarbij zijn Rachmaninov, Tsjajkovski en Tsjesnokov hofleveranciers. De Liturgie Op. 42 van Tsjesnokov beheerst het koor in zijn geheel.

Daarnaast zingen we ook vrolijke en melancholieke volksmuziek uit Rusland, Oekraïne en omliggende staten. Het repertoire is in tijd gezien erg breed, van vroeg¬middel¬eeuwse volksliedjes tot liturgische muziek van 20steeeuwse componisten.
Meer weten? Bekijk de partituurlijst.

SOLISTEN

Een aantal werken die we uitvoeren bestaan uit solozang met koorbegeleiding. Deze partijen worden alle door koorleden-solisten uitgevoerd.

DE ZIEL VAN DE MUZIEK

Er is een oud verhaal, waarin de Russische vorst Vladimir (10e eeuw) zijn gezanten uitzendt naar verschillende windstreken, op zoek naar het ware geloof. Bij terugkeer vertellen de gezanten dat het gezang in de kerk van Byzantium zo’n overweldigende indruk maakte dat “zij niet wisten of zij zich op aarde of in de hemel bevonden, want nergens op aarde hadden ze zo’n schouwspel en zo’n schoonheid gezien

Het is de uit deze traditie voortgekomen muziek die het koor bezielt. Het is deze muziek, die koor en dirigenten op zo’n manier willen uitvoeren, dat toehoorders niet meer weten of zij zich op aarde of in de hemel bevinden.

The Choir in Englisch

The Choir

The Zeeuws Byzantijns Koor Srétenieje from Vlissingen (Flushing), the Netherlands, was formed in September 1996 by 70 enthusiastic people. The choir, currently consisting of 60 members, is mixed and is directed by Mrs. Emilia Tabachnik-Li. The Russian word “Srétenje” means “Meeting” and the choir embodies the meeting of two cultures, those of Russia and the Netherlands.

Musical Leadership

Mrs. Emilia Tabachnik-Li, Russian by birth, is the musical director of the choir. She studied song and choir conduction at the famous Rimsky Korsakov Conservatory in St Petersburg. She also worked as song pedagogue and was a member of the renowned Saint Petersburg Chamber Choir. Her knowledge of and passion for Russian music are a source of inspiration to members of the choir.
The second conductor, mrs. Elena Berdnikova, also has great knowledge of Russian music.

Repertoire

The repertoire consists mainly of Byzantine church music. For example, liturgical music and songs by Tchaikovsky, Rachmaninov, Bortnjansky and Chesnokov, who composed music and songs for the Liturgy of St John Chrysostom. The repertoire also includes Russian and Ukrainian folk music and songs.

Choir

Solo parts are sung by members of the choir, all of whom, are amateurs. Soloists, and vocal groups, receive extra coaching from the conductor, with attention being paid to voice production, technique, and performance. Regular rehearsals are held every week.

Concerts

Since Srétenieje was founded, the choir has given successful concerts in Zeeland and other provinces of the Netherlands. Through the years the choir visited a lot of countries. Concerts were given in Bunde (Germany), Helsinki (Finland), St. Petersburg (Russia), Kiev (Ukrainian), Tbilisi (Georgia) and Paris (France).

Recorings

The choir produced so far 3 CDs, partly in studio setting, partly recordings of live concerts.
In 2012 the choir organized in Flushing a big Russian Festival, 10 groups from all parts of the Netherlands conducted to this festival. The closing concert is recorded on DVD.