Tijdlijn 2019-2015

De geschiedenis van het koor – ingedeeld per jaar

2019

Feest in Ter Reede

Dubbel Genieten stond er in de aankondiging van het concert in Ter Reede. En zo was het ook! Ons koor stond in het voorprogramma van Vocal Group Orpheus. Een achttal professionele en zeer gewaardeerde zangers uit Oekraïne. Ook deze zondagmiddag zat het Atrium...

Lees meer

Ontmoeting in Hengstdijk

Op de stille vroege wintermiddag van 9 november slingerde een lange stoet auto's zich over de binnenwegen naar Hengstdijk. Wat later was de Catharinakerk geheel gevuld met afwachtende gasten. Nog wat later vulde die kerk zich met klank van prachtige a capella zang....

Lees meer

Open monumentendag in Kapelle

Buiten scheen de zon volop en genoten velen van het ringrijden met sjeesjes. Binnen, in de kerk, werd het ook steeds drukker naarmate het uur van ons optreden naderde. Het publiek genoot van ons - en wij genoten van de mooie akoestiek van de Nederlandse Hervormde...

Lees meer

Middelburg Vòlkoren 2019

Laten we eerlijk zijn, dit jaar was het zingen in de complexe akoestiek van de Nieuwe Kerk een opgave. De organisatie van Middelburg Vòlkoren meldde ons vooraf dat (wegens het hemelvaartsweekend) het festival een kleinere maat had dan normaal. En die kleinere maat...

Lees meer

Een vroege Pasen

Dat was het zaterdag 13 april in Oost-Souburg. Twee weken voor het Orthodoxe Paasfeest (28 april) brachten we de prachtige, feestelijke muziek van het Orthodoxe Paasfeest al ten gehore.

Lees meer

Terugblik Winterconcert

Dit optreden was één van de 3 ‘mixed concerts’ die we de afgelopen maanden gaven. En dat mixed (gemengd) werd op meer dan één manier ingevuld. Gelukkig waren de reacties uit het publiek niet gemengd. Na de staande ovatie gaven we graag een toegift.

Lees meer

2018

Paasconcert in Kwadendamme

Grootkoor
Kleinkoor
Ievoushka Octet

7 april 2018, een bijzonder moment!
Terwijl wereldwijd in de Orthodoxe kerken Pasen gevierd werd, zongen ook wij de liederen die daar in de diensten ten gehore werden gebracht. En zoals het Orthodoxe Paasfeest een omslag kent van ingetogen naar uitbundig, zo verliep ook dit concert: we sloten af met een opgetogen bruiloftslied.

Veel leden van Srétenieje zingen ook in kleiner verband. Zo zijn er het kleinkoor, het mannenkwartet Droesjba (o.l.v. Elena Berdnikova) en het vrouwen-octet Ievoushka. Al deze ensembles lieten zich deze avond horen. Zowel in repertoire als in samenstelling was er dus grote afwisseling. We zijn er trots op dat er binnen ons koor zoveel muzikaal talent huist, veelal tot ontwikkeling gebracht dankzij de inspanning en inspiratie van onze dirigent, Emilia tabachnik-Li.

De sfeer van dit concert werd versterkt door de bijzondere locatie: de prachtige Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Ook nu werden koor en publiek daar weer uiterst gastvrij ontvangen.

Kwartet Droezjba
Andere gebeurtenissen in 2018
Concert in Hervormde Kerk van Burgh

Zaterdagavond 24 november verzorgden we, op uitnodiging van De Vrienden van Burgh, een concert in de kerk in Burgh. Na afloop waren er veel complimenten, waaronder één heel bijzondere.
Lees verder…

Overige optredens

20 mei
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Zoutelande

10 juni
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Vrouwenpolder

24 juni
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Dishoek

8 september
3 mini-concerten tijdens de Open Monumentendag in de Onze Lieve Vrouwekerk te Vlissingen

14 oktober
Bijdrage aan een eredienst in de Bonifaciuskerk te Kwadendamme

28 oktober
Bijdrage aan een eredienst in de Zionskerk te Oostkapelle

22 december
Middag kerstconcert in de Kleine Kerk van Veere

2017

Groots winterconcert

In 2017 braken we met de traditie van het jaarlijkse kersconcert in de St. Jacobskerk. Tradities slijten, en hier was dat te merken aan het dalende bezoekersaantal.

Een nieuwe opzet dus. Kleinschaliger; met ruimte voor Volksmuziek; een andere stad. We boekten de Middelburgse koorkerk, nodigden ‘Te Quiero‘ als gastkoor uit zorgden voor de nodige publiciteit voor dit ‘Winterconcert’ op 9 december.

Dat pakte goed uit. Enorm goed. De koster vertelde na afloop dat hij (behoudens Middelburg Volkoren) nog nooit zo’n druk bezocht koorconcert had meegemaakt. Er moesten stoelen bijgezet worden.
Beide koren zorgden, elk met in hun eigen stijl, voor mooie muzikale momenten. Srétenieje zong alles a Capella, bij ‘Te Quiero’ waren (naast de vaste pianist) soms ook 2 violisten te horen.

Bij de grand finale vertolkten 90 stemmen op én rond het podium gezamenlijk het Oekraïnse kerstlied: Christos Rodvista (Christus is geboren). Na afloop klonken complimenten, waarbij met verwondering het aantal en de kwaliteit van de solisten van Srétenieje werd besproken.

De laatste bijzonderheid was een logistieke: ook in de andere kerk van het abdijcomplex (de Nieuwe kerk) vond een groot concert plaats. Daardoor moest er rond sanitair en catering geïmproviseerd worden. Daardoor liep de pauze uit… de slotakkoorden klonken pas na half elf.

Andere gebeurtenissen in 2017
Middelburg Vólkoren

Bij ons optreden tijdens Middelburg Vólkoren, op 3 juni, was er overweldigende belangstelling in de Nieuwe Kerk

Overige optredens

11 februari
Concert op uitnodiging van Souburg Cultureel in de Historische Kerk

18 maart
Concert door kleinkoor in de Dorpskerk van St. Laurens

9 april
Palmpasen in de Koorkerk

22 oktober
Huiskamerconcert te Middelburg door kleinkoor

21 december
Inloopconcert in de Gasthuiskerk te Middelburg

2016

Het 20-jarig jubileum

Op 26 september 2016 was het 20 jaar geleden dat het koor Srétenieje werd opgericht. Al die jaren bleef de initiatiefnemer – Emilia Tabachnik-Li – onze dirigent en muzikaal leider.

We vierden deze mijlpaal o.a. met een schitterend concert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, met als gastkoor Koorgroep Oosterhout.
U, ons publiek, hartelijk dank voor uw belangstelling en de vele lovende kritieken die we mochten ontvangen.

Een greep uit de reacties:

Toen jullie al zingend opkwamen raakte de warmte van de mooie klanken mijn hart.”
“Warmte, verbondenheid, schoonheid, hemelse klanken zijn een paar woorden waarin ik dit alles kan uitdrukken”
“Het was een prachtig concert. Mooie klanken en de solisten deden het fantastisch!”
” Jullie hebben eigenlijk een grotere kerk nodig voor het geluid van jullie koor!”

In september vierden koorleden, partners en vrienden het jubileum in ‘De Goederenloods’ in Goes en een ritje met de Stoomtram Goes-Borssele.

 

Andere gebeurtenissen in 2016
Uitwisseling met ‘De Roostenzangers’ uit Eindhoven

De koren verzorgden beurtelings een dubbelconcert: op 14 april in de Liduinakerk in Best en op 8 oktober in de Grote Kerk te Zierikzee

Overige optredens

24 april
Concert  door kleinkoor te Oost-Souburg, Historische Kerk

15 mei
Liturgische viering Dishoek, Toeristenkerk

22 mei
Liturgische viering Oudenbosch, Basiliek

4 juni
Optredens bij Middelburg Volkoren, Concertzaal & Nieuwe kerk

10 september
Concert door kleinkoor te Dishoek, i.h.k.v. Kunstroute Koudekerke

5 november
Benefietconcert Stichting Vlissingen Steunt Ambon, Sint Jacobskerk

2015

Koorreis naar Parijs

Na een intensieve voorbereiding stonden we daar, vrijdag 24 april 2015, bij het mooiste uitzichtspunt van Parijs: Montmartre. De zonnige stad lag aan onze voeten; daar zou het gebeuren. Het mooie weer en de unieke omgeving en nodigden ons er toe uit om hier, deze vrijdag, alvast onze stem te verheffen en zo klonk het Mnogaja Ljeta over de trappen van de Sacré-Coeur.

De volgende twee dagen wachtten ons 4 optredens op 4 bijzondere locaties.

  • Een buitenconcert in Jardin du Luxembourg
  • Een zaterdagmiddag concert in de La Madeleine kerk
  • Deelname aan de liturgische viering in de Servisch-Orthodoxe kerk van Parijs
  • Deelname aan de H. Mis in de St. Eustache kerk

Zaterdag verzamelden we ons in de Jardin du Luxembourg. Om 13:00 uur hadden we daar een concert in de muziektent. De sfeer was en bleef informeel. Velen bleven korte of langere tijd zitten op de paviljoen-stoeltjes, voorbijgangers bleven en tijdje staan, af en toe klonk er “bravo!” vanuit het publiek.

Daarna was het opschieten, want om 16:00 uur wachtte ‘De Madeleine‘ op ons. Daar wordt elke zaterdag een concert gehouden, dus publiek verzekerd! Het was indrukwekkend. Wat een ambiance! Wat een akoestiek! Vol overgave zongen we onze liederen. De kerk zat halfvol – maar dat is gelijk aan een volle St. Jacobskerk in Vlissingen. Het publiek kwam binnen… en bleef zitten – een duidelijke vorm van waardering bij zo’n inloopconcert.

Andere gebeurtenissen in 2015
Lintje voor Ruud Louwes

Op zondag 20 december ontving onze vicevoorzitter Ruud Louwes voorafgaande aan ons concert in Hof ter Veste een koninklijke onderscheiding uit handen van Locoburgemeester Johan Aalberts.

Overige optredens

7 maart
Concert in Nieuwe kerk, Zierikzee

12 april
Liturgische viering Kwadendamme, Bonifaciuskerk

24 mei
Liturgische viering Zoutelande, Toeristenkerk

31 mei
Concert te Vlissingen, Ter Reede

6 juni
Optredens bij Middelburg Volkoren, Hofpleinkerk & Nieuwe kerk
(tevens masterclass bij Rob van der Meule)

5 september
Concert te Middelburg, Gasthuiskerk t.g.v. het 50-jarig huwelijk fam. Roseboom

28 november
Concert te Oudenbosch, Kapel Saint Louis

19 december
Concert te Kloosterzande, Hof te Zandekerk

20 december
Concert kleinkoor te Middelburg, Hof ter Veste