Tijdlijn 2019-2016

De geschiedenis van het koor – ingedeeld per jaar

2019

Dubbel genieten

Kerstconcert Veere
Grand Finale in Ter Reede
Vocal Group Orpeus in actie

Dubbel Genieten. Dat was de rode draad van het muzikale weekend 21 en 22 december 2019. Twee optredens in 2 dagen, 2 mooie locaties, twee koren, tweemaal een enthousiast publiek.

 Zaterdagmiddag een volledig eigen concert in de intieme Kleine Kerk in Veere. Een concert in kerstsfeer. Het publiek maakte in alle breedte kennis met de muzikale uitingen van ons koor. Het complete koor, 7 solisten (soms in duet), het mannenkoor met solist, èn een tweetal liederen in klein-koor samenstelling. Tijdens het concert klonk het applaus steeds enthousiaster.

Zondagmiddag zongen we in het voorprogramma van Vocal Group Orpheus. Een achttal professionele en zeer gewaardeerde zangers uit Oekraïne. Beslist geen onbekenden voor Woonzorgcentrum Ter Reede in Vlissingen. Ook deze keer zat het Atrium afgeladen vol.

Eigenlijk gold de regel Driedubbel genieten voor deze feestelijke bijeenkomst. Want niet alleen wij en het publiek genoten, ook de mannen van Orpheus waren geroerd door de Oekraïense kerstliederen die we ten gehore brachten.
De kerst- en volksliederen waarmee Orpheus hun optreden mee begon sloten daar naadloos op aan. Na een pauze werd de kwaliteit van deze acht indrukwekkende stemmen ten volle duidelijk, in een aantal schitterende musical- en operaliederen.
Wat een vakmensen! Wat een energie! Wat een stemmen!

Na een staande ovatie zongen koor en Vocal Group gezamenlijk het aandoenlijke Sjedrik. Een eeuwenoud lied dat als Carol of the Bells vanuit Oekraïne de hele wereld veroverd heeft.

Volle bak in Ter Reede – tot op de galerijen was er publiek
Andere gebeurtenissen in 2019
Dubbelconcert in Hengstdijk

Zaterdagmiddag 9 november zongen we samen met de Cantorij der Basiliek in Hulst tijdens een dubbel koorconcert in de Catharinakerk te Hengstdijk. Lees verder…

Overige optredens

18 februari
Winterconcert in de Vredeskerk te Goes

 

13 april
Paasconcert in de Historische Kerk te Oost-Souburg

 

1 juni
Twee optredens tijdens Middelburg Vòlkoren

14 september
Inloopconcert op Open Monumentendag in de Hervormde kerk te Kapelle (Z-B)

 

 

2018

Paasconcert in Kwadendamme

Grootkoor
Kleinkoor
Ievoushka Octet

7 april 2018, een bijzonder moment!
Terwijl wereldwijd in de Orthodoxe kerken Pasen gevierd werd, zongen ook wij de liederen die daar in de diensten ten gehore werden gebracht. En zoals het Orthodoxe Paasfeest een omslag kent van ingetogen naar uitbundig, zo verliep ook dit concert: we sloten af met een opgetogen bruiloftslied.

Veel leden van Srétenieje zingen ook in kleiner verband. Zo zijn er het kleinkoor, het mannenkwartet Droesjba (o.l.v. Elena Berdnikova) en het vrouwen-octet Ievoushka. Al deze ensembles lieten zich deze avond horen. Zowel in repertoire als in samenstelling was er dus grote afwisseling. We zijn er trots op dat er binnen ons koor zoveel muzikaal talent huist, veelal tot ontwikkeling gebracht dankzij de inspanning en inspiratie van onze dirigent, Emilia tabachnik-Li.

De sfeer van dit concert werd versterkt door de bijzondere locatie: de prachtige Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Ook nu werden koor en publiek daar weer uiterst gastvrij ontvangen.

Kwartet Droezjba
Andere gebeurtenissen in 2018
Concert in Hervormde Kerk van Burgh

Zaterdagavond 24 november verzorgden we, op uitnodiging van De Vrienden van Burgh, een concert in de kerk in Burgh. Na afloop waren er veel complimenten, waaronder één heel bijzondere.
Lees verder…

Overige optredens

20 mei
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Zoutelande

10 juni
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Vrouwenpolder

24 juni
Bijdrage aan een eredienst in de Toeristenkerk te Dishoek

8 september
3 mini-concerten tijdens de Open Monumentendag in de Onze Lieve Vrouwekerk te Vlissingen

14 oktober
Bijdrage aan een eredienst in de Bonifaciuskerk te Kwadendamme

28 oktober
Bijdrage aan een eredienst in de Zionskerk te Oostkapelle

22 december
Middag kerstconcert in de Kleine Kerk van Veere

2017

Groots winterconcert

In 2017 braken we met de traditie van het jaarlijkse kersconcert in de St. Jacobskerk. Tradities slijten, en hier was dat te merken aan het dalende bezoekersaantal.

Een nieuwe opzet dus. Kleinschaliger; met ruimte voor Volksmuziek; een andere stad. We boekten de Middelburgse koorkerk, nodigden ‘Te Quiero‘ als gastkoor uit zorgden voor de nodige publiciteit voor dit ‘Winterconcert’ op 9 december.

Dat pakte goed uit. Enorm goed. De koster vertelde na afloop dat hij (behoudens Middelburg Volkoren) nog nooit zo’n druk bezocht koorconcert had meegemaakt. Er moesten stoelen bijgezet worden.
Beide koren zorgden, elk met in hun eigen stijl, voor mooie muzikale momenten. Srétenieje zong alles a Capella, bij ‘Te Quiero’ waren (naast de vaste pianist) soms ook 2 violisten te horen.

Bij de grand finale vertolkten 90 stemmen op én rond het podium gezamenlijk het Oekraïnse kerstlied: Christos Rodvista (Christus is geboren). Na afloop klonken complimenten, waarbij met verwondering het aantal en de kwaliteit van de solisten van Srétenieje werd besproken.

De laatste bijzonderheid was een logistieke: ook in de andere kerk van het abdijcomplex (de Nieuwe kerk) vond een groot concert plaats. Daardoor moest er rond sanitair en catering geïmproviseerd worden. Daardoor liep de pauze uit… de slotakkoorden klonken pas na half elf.

Andere gebeurtenissen in 2017
Middelburg Vólkoren

Bij ons optreden tijdens Middelburg Vólkoren, op 3 juni, was er overweldigende belangstelling in de Nieuwe Kerk

Overige optredens

11 februari
Concert op uitnodiging van Souburg Cultureel in de Historische Kerk

18 maart
Concert door kleinkoor in de Dorpskerk van St. Laurens

9 april
Palmpasen in de Koorkerk

22 oktober
Huiskamerconcert te Middelburg door kleinkoor

21 december
Inloopconcert in de Gasthuiskerk te Middelburg

2016

Het 20-jarig jubileum

Op 26 september 2016 was het 20 jaar geleden dat het koor Srétenieje werd opgericht. Al die jaren bleef de initiatiefnemer – Emilia Tabachnik-Li – onze dirigent en muzikaal leider.

We vierden deze mijlpaal o.a. met een schitterend concert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, met als gastkoor Koorgroep Oosterhout.
U, ons publiek, hartelijk dank voor uw belangstelling en de vele lovende kritieken die we mochten ontvangen.

Een greep uit de reacties:

Toen jullie al zingend opkwamen raakte de warmte van de mooie klanken mijn hart.”
“Warmte, verbondenheid, schoonheid, hemelse klanken zijn een paar woorden waarin ik dit alles kan uitdrukken”
“Het was een prachtig concert. Mooie klanken en de solisten deden het fantastisch!”
” Jullie hebben eigenlijk een grotere kerk nodig voor het geluid van jullie koor!”

In september vierden koorleden, partners en vrienden het jubileum in ‘De Goederenloods’ in Goes en een ritje met de Stoomtram Goes-Borssele.

 

Andere gebeurtenissen in 2016
Uitwisseling met ‘De Roostenzangers’ uit Eindhoven

De koren verzorgden beurtelings een dubbelconcert: op 14 april in de Liduinakerk in Best en op 8 oktober in de Grote Kerk te Zierikzee

Overige optredens

24 april
Concert  door kleinkoor te Oost-Souburg, Historische Kerk

15 mei
Liturgische viering Dishoek, Toeristenkerk

22 mei
Liturgische viering Oudenbosch, Basiliek

4 juni
Optredens bij Middelburg Volkoren, Concertzaal & Nieuwe kerk

10 september
Concert door kleinkoor te Dishoek, i.h.k.v. Kunstroute Koudekerke

8 oktober
Concert in de Nieuwe kerk te Zierikzee, samen met ‘De Roostenzangers’ uit Eindhoven

5 november
Benefietconcert Stichting Vlissingen Steunt Ambon, Sint Jacobskerk