Dirigenten

Dirigent en muzikaal leider: Emilia Tabachnik-Li

Vanaf het begin (1996) is Emilia muzikaal leider van het koor. Zij nam het initiatief tot oprichting, zij verzorgt nog steeds de repertoirekeuze (inmiddels 100+ werken), zij bracht het koor tot de unieke klankkleur.

RUSLAND

Emilia bracht haar jeugd door op het Oost-Russische eiland Sachalin. Zij volgde vanaf haar 14e jaar de opleiding koordirectie aan de hogere muziekschool. Daarna studeerde ze 5 jaar koordirectie aan het Rimski-Korsakov conservatorium in Sint-Petersburg, met zang als bijvak.

In deze periode zong ze ook als alt in een kerkkoor en in het Kamerkoor van Sint-Petersburg. Tevens was ze dirigente van een kinder¬koor en een mannenkoor.

Na afronding van haar studie was zij enkele jaren zangdocent, waarna ze lid werd van het beroemde “Capella St. Petersburg”. Met dit koor maakte ze enkele grote tournees mee.

Vanaf 1976 doceerde zij aan het Lyceum voor Kunst koordirectie, solfège en muziektheorie. Tevens zong ze als alt bij het Kamerkoor van St.Petersburg en dirigeerde een kerkkoor.

NEDERLAND

In 1991 kwam Emilia met haar echtgenoot naar Nederland. De muziek die ze in de decennia daarvoor haar leven beheerst had miste ze erg. Zodra ze zich voldoende kon uitdrukken in het Nederlands richtte ze daarom een koor op dat deze muziek ten gehore kon brengen. Met veel inzet bracht ze dit koor naar het niveau waar het nu staat.

Naast het Zeeuws Byzantijns Koor dirigeert Emilia nog enkele andere koren, waaronder het Vrouwenkoor Cadans. Voor al deze muzikale inzet ontving ze in februari 2012 een koninklijke onderscheiding.

Invallend dirigent: Elena Berdnikova

Bij ziekte of afwezigheid van Emilia hoeven de repetities van het koor niet meteen stil te vallen.
In de persoon van Elena Berdnikova is een volwaardig vervangster gevonden: ook zij is volledig opgeleid dirigent.

Elena Berdnikova werd in Rusland geboren. Ze studeerde piano en koordirectie aan de muziek-faculteit van de universiteit in Ekaterinburg. Ook werkte ze een tijd als zangpedagoge aan de Pedagogische Academie.
Rond de eeuwwisseling verhuisde Elena naar Nederland. Ze kwam in Koudekerke te wonen.
Al snel ontdekte ze het koor Srétenieje. Als begaafd musicus leidt zij bij verhindering van de 1e dirigent de repetities. Inmiddels werd onder haar leiding ook een aantal concerten gegeven.
Elena is dirigent van enkele andere koren, waaronder Lezzom en Het Veerse Scheepstuig.

Het koor prijst zich gelukkig met 2 personen die zowel professioneel als gevoelsmatig de klank van Russische muziek volledig tot uitdrukking kunnen brengen.